Dijital pazarlama kuralı

Dijital pazarlama kuralı

Dijital pazarlama kuralında öncelikle markanızı, ürününüzü savunan ve sizi aktif, sadık müşterilerle buluşturan ve bu yolları etkin, eğlenceli ve hedefinize odaklı 8 pazarlama kuralından bahsetmek istiyorum, Başarılı şirketlerin uyguladığı bu kurallardan sık sık yardım aldıkları doğrudur.

dijital pazarlama kuralı fatih sanliturk türkiye

 

8 Dijital pazarlama kuralı 

  1. Sanal ilişkiler

    Bu dünya 7/24 açık bir şekilde çalışır. Harcanabilir parası olan ve kullanan müşterilerinizin bu konuda satın alma olanağı, vereceğiniz mesajları daha etkili kullanmak zorunda olduğunuz bir açık dükkandır. Fakat bu satıl alma potansiyeli olan internet kullanıcılarının ne zaman, nasıl  ve neden para harcamak istedikleri önemlidir.

  2. Bir kapak tasarımı yapın

    Tüketicilerin gözlemlerini, izlediklerini kullanın. Görsel içeriğin kalitesi dijital pazarlama da paha biçilemez yaratacağınız kapağı canlandırın ve hislere etkili olsun.

  3. Müşterilerinizin ne istediğini gösterin

    Başarılarınızı, cesaretinizi merak uyandıracak tat da bırakın ve bunu müşterinize sunun. Ayrıca öğretici yorumlar ve diğer müşterilerinizin yaptığı olumlu veya olumsuz yorumları dürüstçe sergileyebilmek, lakin cesaret olumsuz yorumlarınızı gösterebilmektedir işte yada… (yada hemen düzeltmeye gidin)

  4. En büyük fanlara odaklanın

    Araştırmalarınızı destekleyen 2-20-80-150 kuralı vardır. Müşterilerinizin %2 si satışlarınızın %20 sinden sorumludur. %2 lik kısım çevrelerine ve arkadaşlarına aldıkları üründen bahsetmelerini sağlamak zorundasınız (öneri,davet yöntemleri ile). Bunlar ise Satışlarınız dan %80 sorumlu olacaklardır. Bu oranları sonucunda şirket satışlarınızın %150 kısmını size ifade edecektir. Şirketler tüm zamanlarını bu %20 lik kısmına zaman harcayarak micro bir strateji izlerler.(dedikodu iyidir)

  5. Müşteri veli-nimettir

    (Toyota ya göre) bir şirket bir armağandır. Şikayetleri mutlaka okuyun ve bunları yapın, Birincisi  şirketinizi düzeltin, ikincisi iyileştirin, üçüncüsü şikayetleri ve kendinizi eleştirin. Bu şikayetler ne zaman kötüleşmeye başladığında bunu dinleyin ve değişin. Ayrıca gerçek müşterilerinizin ne istediği bulun, ve bunu neden istediklerini bulun. Dijital alan bunların hepsini öğretmeye olanak sağlar.

  6. Çalışanlarınızın tutkulu olarak öğrenmeleri ;

    Her bir çalışanı çölde yalız kalmış biri olarak görün ve onların geri bildirimlerini dinleyin, onlara her zaman sorular sorun fikirlerini, düşüncelerini alın. Hedeflerinizi çalışanlarınız ile paylaşmaz sanız her biri de çöldeki yalnız içine kapanık mutsuz bir verimsiz insan haline gelir.

  7. Dev adımlar atmak

    Sürekli gelişen dünyanın konsolüdasyona uymak ve yeni adımlar atmak dünyayı değiştirmez, ama sizi değiştirir. Dijital pazarlamada büyük düşünmek zorundasınız, hayal kurmayı asla ihmal etmeyin.

  8. Schismogenesis

    (ayrılarak yeniden doğmak) ; İlişkilerin istikrarsız olduğu anlamını taşır. Dijital pazarda şirketler daima hep yukarı yönde eğilimler  görmek isterler sonucunda hep aşağıya aşağıya inen bir eğri söz konusu ise dijital pazara analitiği ince ayarlı ve etkili geri bildirimler sonuçlar elde edebilmek için fonlanmış olmalıdır.

Her bir pazarlama dinamiğinin etkili şekilde kullanılabilmesi için mutlaka her markanın veya şirketin izlemesi gereken başlangıç ve sonuç hedefleri olmalıdır. Hayatım boyunca pazarlama ile ilgili binlerce başarı öyküleri veya çöküş hikayeleri gözlemledim. Şirketlerin reklam harcamalarını yaparken asla unutmamaları gereken temel kural öncelikle sistemlerinin veya ürününün iyi olmasıdır. Eksiklikler var ise bunları tamamlamadan asla reklam çalışmalarına kalkışmamalıdır lar. Aksi taktirde fazla maliyet le satış yaptıklarını düşünüp ileriye doğru düşük eğriler ile karşılaşmaları elbette mümkündür.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.